CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, January 19, 2009

Kari Sardin=p

haa.nie recipe yang ditunggu2=p..mls nak translate ke bi..so..paham2 jek la..hehe


-1 tin sardin(tin kecil)
-2 biji ubi kentang
-1 sudu besar serbuk kari ikan
-sedikit cili merah
-air asam jawa @limau
-bawang besar 1 biji
-bawang putih 2 biji
-santan@susu 1 mangkuk kecil
-garam dan gula secukup rasa

1) Tumbuk bawang besar dan bawang putih untuk ditumis

2)Sediakan satu bekas untuk mencampurkan serbuk kari ikan,cili merah,air asam jawa dan sedikit air.

3)Tumis bawang yang di tumbuk sehingga garing dan berbau harum

4)Masukkan campuran serbuk kari tadi dan tumiskan sehingga cili masak

5)Masuk ubi kentang dan tambah sedikit air untuk empukkan kentang

6)Masuk kan santan,garam,gula(pastikan kari tidak terlalu cair)

7)Masuk kan sardin dalam kari

8)jika suka pedas boleh tambah cili,jika pakai tin besar,semua ramuan perlu ditambah secukup rasa.


Nie recipe ibu saya,so kiranya..saya reti masak gak la lauk nie cuma x sesedap ibu la..kui2..so wat nani..selamat mencuba=P!

0 comments: